За трети пореден месец хазната на Републиката излиза на положително салдо с излишък от над 1 млрд. лв. Това показват данните от движението на Консолидираната фискална програма, публикувани вчера вечерта от Министерството на финансите. 

Впечатление прави, че само през септември прехвърлянето на приходите е около 200 млн. лв., но и че капиталовата програма на властта изостава от очакванията. Изразходените средства са под 130 млн. лв. при разчетени за цялата година почти 2,5 млрд. лв. 

Общо постъпленията в хазната за целия период на годината до днес са почти 38 млрд. лв., което е годишен ръст с 5,4 млрд. лв. Очаквано - така растат и разходите, които към момента са почти 37 млрд. лв. 

Както вече е ясно, страната ни дава най-много пари за социалните системи и здравеопазването, като например до момента сме дали почти милиард лева само за добавките от 50 лв. към пенсионерите. 

Припомняме, че преди месец бе направена актуализация на републиканския бюджет, според която хазната трябва да завърши годината с дефицит от 3,6%, което е намаление спрямо първоначалните разчети от 3,9%. В номинално изражение това означава, че дупката във финансите ни ще бъде в размер на 4,7 млрд. лв.